Mindfulness trainer

Mindfulness Training (MBSR-CT)

Een brein dat continu aan staat. Verdwalen in gedachtes over het verleden of de toekomst naast de drukte en stress van het dagelijks leven. Voor de zoveelste keer vastlopen door je eigen gedachten en (onbewuste) gedragspatronen.

Herken je dit? In dit traject leer je samen met andere deelnemers in 8 weken hoe je mindfulness kan toepassen in je dagelijkse leven zodat je minder stress, meer rust & meer plezier ervaart.

Wat is MBSR-CT

Jon Kabat-Zinn heeft in 1979 het MBSR programma ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest bij patiënten met stress gerelateerde klachten. Dit programma is in de loop van de jaren ontzettend bekend en populair geworden. 

In het MBSR-CT programma leer je bewust aanwezig te zijn in het moment. Je gaat aandacht schenken aan alles wat er op dat moment gebeurd qua sensaties, gedachtes en emoties, zonder hierover te oordelen. Door je hiervan bewust te zijn vallen de automatische patronen en reacties op waardoor je de kans krijgt deze geautomatiseerde, niet helpende gedragingen aan te passen. 

Dit kan enorm veel positieve voordelen met zich mee brengen, waaronder een vergroot gevoel van welzijn en minder stress. Naast theorie en oefeningen voor stress reductie, komen er ook onderdelen naar voren van cognitieve therapie zodat je anders leert om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens.

Van oorsprong komt Mindfulness uit het Boeddhisme. Juist de combinatie van deze Oosterse wijsheden met Westerse psychotherapie, maakt deze training tot een enorm krachtige tool om jouw transformatie proces in gang te zetten. Zeg gedag tegen jouw niet helpende patronen en start nu met jouw mindfulness journey!

 

Meditatie docent
Meditatie docent

Voor wie?

Mindfulness is niet dé oplossing voor al je problemen. Wel levert het de deelnemers altijd wat op, in verschillende mate afhankelijk van onder andere mindset, inzet en openheid. Leer in deze training hoe je op een gezonde manier om kan gaan met stress, mede door bewustwording van je eigen inwendige processen. Voorbeelden van ervaren positieve effecten zijn:

De training is intensief en vraagt daarbij dus ook een zekere mate van inzet. Ben jij bereid om naar je eigen denk- en gedragspatronen te kijken om zo je leven te veranderen? Als je dit echt wilt en dus uit de comfortzone durft te stappen, lees dan de praktische informatie hieronder. 

De thema's van MBSR-CT Programma

Weekplanning & Thema's

Week 1 -
De automatische piloot

Mindfulness begint bij het herkennen van de neiging om op de automatische piloot te leven, wat wij allemaal regelmatig doen. Deze automatische patronen hebben echter enorm veel invloed op ons leven. Door middel van bewustwording van onze directe ervaringen door middel van verschillende meditaties en observaties, leren we terug te keren naar het hier en nu.

Week 2 -
Omgaan met obstakels

In de tweede week verkennen we een nieuwe manier om met obstakels om te gaan: onderzoeken in plaats van bevechten. Veel mensen hebben de neiging prettige gevoelens en gebeurtenissen vast te houden en onprettige weg te duwen, dit (vaak onbewuste) gedrag creëert weerstand naar de dualiteit van het leven en haalt je uit je eigen kracht, wat negatieve effecten heeft op je welzijn. 

Week 3 -
Grenzen leren kennen

 We maken contact met onze ademhaling door ademwerk en leren dat dit een van de manieren is om uit automatische reacties te stappen. Daarnaast beoefenen we liggende bewegingsoefeningen (yoga) zodat we kunnen oefenen met de balans tussen rust en inspanning. 

Week 4 -
Het landschap van stress

Inmiddels beginnen we te herkennen wat voor effecten stress heeft op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Er wordt theorie behandeld waarna we gaan reflecteren op ons eigen ervaringen. Tijdens de bijeenkomst van deze week wordt naast de stresseducatie en wekelijkse nabespreking van de thuisoefeningen, aandacht besteed voor meditaties, staande yoga en een sharing circle

 

Week 5 - Uitdagingen bewust beantwoorden

In week 5 gaan we verder borduren op het thema stress en verschillende waarden die in de Mindfulness training naar voren komen, zoals acceptatie en mildheid. Daarnaast staan we stil bij verandering versus acceptatie en oefenen we met verschillende meditaties.

 

Week 6 - Gedachten zijn geen feiten

De oefeningen van deze week zijn gericht op de realisatie dat gedachten geen feiten zijn én wij onszelf niet hoeven te identificeren met onze gedachten. Er ontstaat ruimte: de “ik” die de gedachten en gevoelens kan observeren in plaats van in de opwellingen mee te gaan. In de sessie is er onder andere ruimte voor een visualisatie en oefeningen over negatieve gedachten.

 

Bonus bijeenkomst - Stilte middag

Deze week is net even wat anders dan de andere bijeenkomst. De stilte middag kan voor sommige mensen enorm intens klinken, maar zie het als een cadeautje voor jezelf. In het dagelijkse leven is er continu afleiding, grote to do lijstjes en stress. Tijdens deze dag kan je weer tijd nemen voor jezelf, in het moment leven en de opgedane kennis van de training toepassen. 

Week 7 -
Zelfzorg

De week na de stilte dag is de belangrijkste onderzoeksvraag hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. In de training heb je meer vaardigheden geleerd die je helpen bewust te zijn van je persoonlijke patronen en valkuilen. Je hebt gedragsalternatieven beschikbaar die ervoor zorgen dat jij je gedrag kan bijsturen. We worden ons in deze week bewust van energie gevers, nemers en oefenen met meditaties.

Week 8 - Integratie minfulness

Regelmatige beoefening steunt het balans en de veerkracht die je kan ervaren in je leven. Je relatie met mindfulness gaat wat veranderen nu de training ten einde loopt maar met hernieuwde intenties en een plan kan jij bevredigend verder oefenen op een manier wat voor jou passend is.  In deze sessie hebben we ruim de tijd om nog met ontwikkel punten te oefenen, onderdelen te bespreken en te delen wat voor jou belangrijk is. Het hele proces ronden we met aandacht gezamenlijk af. 

“Quiet the mind and the soul will speak”

Praktische informatie

Het advies is om warme, gemakkelijke kleding te dragen tijdens de training waarin jij je goed voelt. De training volg je samen met andere deelnemers in een kleine groep van 4 tot 10 mensen.

Start datum: 05-04-2024

Locatie: Gorechtskade 2-1, Groningen

Wat jouw ontwikkelingswensen ook zijn, iedereen is welkom om zijn eigen pad te volgen binnen deze leerzame, intensieve training.

Investering:

Voor je mentale en fysieke gezondheid kan mindfulness een enorm fijne toevoeging zijn aan je leven. Wij vragen een financiële bijdrage van 333,-* voor deze MBSR-CT training. Het is een investering die je in jezelf doet. In sommige gevallen kan de training vergoed worden vanuit de zorgverzekering of vanuit je werkgever door middel van bijvoorbeeld een opgebouwd persoonlijk budget.

Spreekt deze training jou ontzettend aan maar heb je financiële moeilijkheden? Mail naar info@mbsalignment.nl zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden.

*De tarieven zijn inclusief lesmateriaal, werkboek, oefeningen en benodigdheden zoals een matje & meditatiekussen. Daarnaast krijg je bij elke bijeenkomst thee en wat hapjes. 

Enorm enthousiast of toch twijfels? Vraag hier een gratis, vrijblijvend intake gesprek aan om te kijken of deze training aansluit bij wat jij nodig hebt!

 
RaisUp ruimte Groningen

Laat mij jou helpen

Slechts €333 | 8 sessies van 2.5 uur en een stilte middag

Meld je nu aan voor een vrijblijvend gesprek als je:

Mindfulness trainer Agnes