Je herstelproces van burn-out versnellen door middel van mindfulness training, een verbeterde relatie met jezelf en andere mensen, vergroot gevoel van welzijn en acceptatie, minder depressieve klachten: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Kunnen dit echt de effecten zijn van de MBSR mindfulness training? En wat is mindfulness dan precies? Als je antwoord wilt hebben op deze vragen, lees dan snel verder. 

Het MBSR programma 

Zoals je hier kunt lezen, heeft Jon Kabat-Zinn heeft in 1979 het MBSR programma ontwikkeld na wetenschappelijk onderzoek naar de interactie tussen lichaam en geest bij patiënten met stress gerelateerde klachten. Dit programma is in de loop van de jaren ontzettend bekend en populair geworden. Nu wordt het MBSR programma wereldwijd door verschillende trainers gegeven, waaronder hier bij MBS Alignment. Het is natuurlijk niet voor niets dat dit programma over de hele wereld met zo veel liefde wordt ontvangen. In deze blogpost laat ik jou kennis maken met wat deze training precies inhoudt! Hier bij MBS Alignment nemen we ook een deel cognitieve gedragstherapie (CT) in de training. In het MBSR-CT programma leer je in 8 weken bewust aanwezig te zijn in het moment, in plaats van met je hoofd veel bij het verleden of de toekomst te zijn. Je gaat aandacht schenken aan alles wat er op dat moment gebeurd qua sensaties, gedachtes en emoties zonder hierover een oordeel te vormen. Door je hiervan bewust te zijn vallen de automatische patronen en reacties op waardoor je de kans krijgt dit geautomatiseerde, niet helpende gedragingen aan te passen.

Ondervonden positieve effecten van de training

Naast verschillende meditaties (zoals de bodyscan of gedachten observatie meditatie) krijg je in de trainingen opdrachten en theorie over thema’s zoals stress. In deze maatschappij zien we dat ontzettend veel mensen van verschillende leeftijden te maken krijgen met stress gerelateerde klachten, variërend van spanningshoofdpijn tot burn-out. Vaak gaan externe stressoren gepaard met niet helpende interne processen. Daarmee bedoel ik dat een deelnemer bijvoorbeeld moeite kan hebben met zijn of haar eigen grenzen te herkennen of nee te zeggen tegen andere mensen. Dat gepaard met negatieve overtuigingen en gedachten, kunnen er al snel voor zorgen dat je veel dingen in je leven doet die energie kosten in plaats van energie geven. In veel gevallen kan meer balans en meer (zelf)kennis helpen om uit deze neerwaartse spiraal te komen. Om hier aandacht aan te besteden combineren wij bij MBS Alignment het MBSR programma met een stukje cognitieve gedragstherapie (CT) zodat je ander leert om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens. De Oosterse wijsheden in combinatie met de Westerse psychotherapie, maakt deze training tot een enorm krachtige tool om jouw transformatie proces in gang te zetten.

De weekthema’s van de training

1De automatische piloot – Mindfulness begint bij het herkennen van de neiging om op de automatische piloot te leven, wat wij allemaal regelmatig doen. Deze automatische patronen hebben echter enorm veel invloed op ons leven. Door middel van bewustwording van onze directe ervaringen door middel van verschillende meditaties en observaties, leren we terug te keren naar het hier en nu. 
2Omgaan met hindernissen – In de tweede week verkennen we een nieuwe manier om met obstakels om te gaan: onderzoeken in plaats van bevechten. Hindernissen komen we namelijk veelvoudig tegen in ons leven en kunnen een grote impact hebben. Veel mensen hebben de neiging prettige gevoelens en gebeurtenissen vast te houden en onprettige weg te duwen, dit (vaak onbewuste) gedrag creëert weerstand naar de dualiteit van het leven en haalt je uit je eigen kracht, wat negatieve effecten heeft op je welzijn. Tijdens deze week besteden we aandacht aan gedachten, gevoelens, doe versus zijn modus, lichamelijke gewaarwordingen en doen we een zit meditatie.
3Grenzen leren kennen – Deze week zijn we opmerkzaam naar ons eigen grenzen. We maken contact met onze ademhaling door breathwork en leren dat dit een van de manieren is om uit automatische reacties te stappen. Daarnaast beoefenen we liggende bewegingsoefeningen (yoga) zodat we kunnen oefenen met de balans tussen rust en inspanning. Inmiddels hebben we door de thuisoefeningen ook verschillende ervaringen opgedaan, waardoor we het verschil tussen reactiviteit en bewust antwoorden beginnen te herkennen. 
4Het landschap van stress – Een belangrijk thema die nog vaker zal terugkomen is de verkenning en herkenning van het landschap van stress. Dit is de rode draad van week 4, waarin we beginnen te herkennen wat voor effecten stress heeft op fysiek, emotioneel en mentaal niveau. Er wordt theorie behandeld waarna we gaan reflecteren op ons eigen ervaringen. Vaak heeft stress een grote impact dan mensen door hebben waardoor dit een belangrijk onderdeel in de training is. Tijdens de bijeenkomst van deze week wordt naast de stresseducatie en wekelijkse nabespreking van de thuisoefeningen, aandacht besteed voor meditaties, staande yoga en een sharing ronde. 
5Uitdagingen bewust beantwoorden – In week 5 gaan we verder borduren op het thema stress en verschillende waarden die in de Mindfulness training naar voren komen, zoals acceptatie en mildheid. Daarnaast staan we stil bij verandering versus acceptatie en oefenen we met verschillende meditaties.
6Gedachten zijn geen feiten – De titel geeft het thema van deze week goed weer: gedachten. De oefeningen van deze week zijn gericht op de realisatie dat gedachten geen feiten zijn én wij onszelf niet hoeven te identificeren met onze gedachten. Er ontstaat ruimte: de “ik” die de gedachten en gevoelens kan observeren in plaats van in de opwellingen mee te gaan. In de sessie is er onder andere ruimte voor een visualisatie en oefeningen over negatieve gedachten. 
BonusDe Stilte dag – Deze week is net even wat anders dan de andere bijeenkomst. De stilte dag kan voor sommige mensen enorm intens klinken, maar zie het als een cadeautje voor jezelf. In het dagelijkse leven is er continu afleiding, grote to do lijstjes en stress. Tijdens deze dag kan je weer tijd nemen voor jezelf, in het moment leven en de opgedane kennis van de training toepassen. We mogen hier de stilte in onszelf opzoeken om erachter te komen wat wij nou echt willen en nodig hebben. Het einde van de training is in zicht, dit is een mooi moment om te reflecteren op wat je geleerd hebt en wat je nog uit de laatste bijeenkomsten en thuisbeoefening wilt halen.
7Zelfzorg – De week na de stilte dag is de belangrijkste onderzoeksvraag hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen. In de training heb je meer vaardigheden geleerd die je helpen bewust te zijn van je persoonlijke patronen en valkuilen. Je hebt gedragsalternatieven beschikbaar die ervoor zorgen dat jij je gedrag kan bijsturen. We worden ons in deze week bewust van energie gevers, nemers en oefenen met meditaties. 
8Integratie mindfulness – De laatste bijeenkomst van de training gaat volledig over het integreren van de opgedane kennis in de laatste twee maand. Regelmatige beoefening steunt namelijk het balans en de veerkracht die je ka ervaren in je leven. Je relatie met mindfulness gaat wat veranderen nu de training ten einde loopt maar met hernieuwde intenties en een plan kan jij bevredigend verder oefenen op een manier wat voor jou passend is. De training is zeker geen quick fix maar kan wel voor leefstijl verandering zorgen, mits dat je wens is. De keuze is helemaal aan jou hoe jij jouw proces verder wilt vormgeven. In deze sessie hebben we ruim de tijd om nog met ontwikkel punten te oefenen, onderdelen te bespreken en te delen wat voor jou belangrijk is. Het hele proces ronden we met aandacht gezamenlijk af. Mochten er na de training nog vragen zijn, mag je altijd contact op nemen.

Als je helemaal enthousiast bent geworden over wat mindfulness voor jou kan betekenen, meld je dan hier aan voor een gratis, vrijblijvend intake gesprek. Wil je meer informatie? Dan raad ik je aan om je aan te melden voor de nieuwsbrief van MBS Alignment. Binnenkort komt er een E-Book uit die jou nog meer verteld over mindfulness, inclusief wat journal vragen en affirmaties die samengaan met de grondhoudingen van de mindfulness. Dit werkboek is straks compleet gratis te downloaden. Wil je op de hoogte gehouden worden van gratis meditatie lessen of mentale gezondheid tips krijgen via sociale media? Voeg mij dan toe op Instagram en mis nooit een update!

Liefs, Agnes

PS. Podcast fan? Luister hier naar de nieuwe podcast aflevering van “Heal your mind, body & spirit” over mindfulness.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *